Tandemkönyvesbolt

Daniel J. Siegel

Mindsight ​– Elmetudatosság

A személyes átalakulás új tudománya – Bepillantás a terápiába

"A jó hír az, hogy bármilyen előtörténettel rendelkezünk is, sohasem túl késő növekedésre ösztönözni azokat az idegrostokat az agyunkban, amelyek lehetővé teszik az elmetudatosság erősödését. ... megismerkedhetünk egy 92 éves férfival, akinek sikerült túljutnia fájdalmas és viszontagságokkal teli gyerekkorán, majd az elmetudatosság szakértőjévé válnia..."

Az ​agykutatás legújabb eredményei nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy megérthessük pszichológiai működésünk mélyebb összefüggéseit. A tudományos vizsgálatoknak hála ma már magyarázatot tudunk adni az olyan, korábban nehezen érthető belső tapasztalatokra, mint például hogy
- miért esik nehezünkre megszabadulni irracionális félelmeinktől vagy egy felzaklató emléktől;
- miért válunk időnként látszólag ok nélkül lehangolttá vagy ingerültté;
- miért olyan nehéz leszokni bizonyos viselkedésmódokról, amiket pedig szívünk szerint hátrahagynánk;
- miért futunk bele újra és újra szinte ugyanazokba a konfliktusokba.
Daniel J. Siegel nemcsak ahhoz szolgáltat fontos támpontokat, hogy a fentebb felsorolt csapdákat elkerüljük, hanem utat mutat a teljesebb és boldogabb élet felé is. Az elénk tárt, nagyrészt a tudatos jelenléten (mindfulness) alapuló módszereket a saját életünkben is alkalmazhatjuk. A könyvet olvasva számos aha-élményben lesz részünk, és talán magunkra ismerünk a bemutatott történetek valamelyikében.
A leírt esetek nyomán képet kapunk arról, hogyan dolgozik egy terapeuta, milyen egy elfogadáson és empátián alapuló terápiás kapcsolat.

Vélemény, hozzászólás?